Het NSFF presenteert in samenwerking met Eye Filmmuseum en Pand P een derde (en voorlopig laatste) livestream op YouTube. Op vrijdag 26 juni zal festivaldirecteur Daan van den Hurk (piano) niet alleen silent comedies begeleiden, maar ook bijzondere ‘oddities’; korte animatiefilms, scènes uit het dagelijks leven, levend speelgoed, en travelogues.

De livestream zal wederom niet terug te kijken zijn, dus wees er stipt om 20:00 uur bij! Ga alvast naar ons YouTube-kanaal om de stream te bookmarken.

Na een korte introductie zullen de volgende films te zien zijn:

 

COMPILATIE
ca. 1920
Compilatie van diverse onderwerpen, waaronder gedresseerde huisdieren, levend speelgoed, vogels en eekhoorns in Londense parken, en pelikanen in Californië.

LEA SUI PATTINI / LEA SKATING
IT, 1911
De ouders van Lea (Lea Giunchi) verbieden haar om te rolschaatsen, maar dat doet ze lekker toch. Ze ontsnapt via het raam en gaat naar het rolschaatspaleis. Helaas kan ze niet zo goed rolschaatsen en vanaf het moment dat ze de rolschaatsen aan heeft, vormt ze een gevaar voor zichzelf en anderen.

KOKO BACK TRACKS
USA, 1926
Koko de Clown komt op vertrouwde wijze uit zijn inktpot en springt op het tekenvel van Max Fleischer. Als de pot omvalt en de inkt eruit stroomt, besluit de boze Koko om de tijd terug te draaien. KOKO BACK TRACKS is een korte silent animatiefilm, gecombineerd met live-action.

LE PARC NATIONAL DE YELLOWSTONE
FR, 1917
Het eerste en tweede deel uit een vierluik over geisers en bronnen in het Yellowstone park.

LANDSCHAP IN KLEUR
FR, 1917
Kleuropnames van Sevilla, Spanje, de Auvergne in Frankrijk, de haven van Tanger, Marokko, en de Rocky Mountains.

VOLENDAM, EEN DER EIGENAARDIGSTE DORPEN TER WERELD
NL, 1923
Beelden van de Volendamse vissershaven, het repareren van netten, het dorpsleven en de zondagse kerkgang.

LIZZIES OF THE FIELD
USA, 1924
Slapstick comedy over de rivaliteit tussen twee autogarages – de garage ‘Red Dog’ en de garage ‘Black Cat’ – die tot een hoogtepunt komt tijdens een cross-country autorace.

 

De films komen uit de Eye collectie, en alle Nederlandse tussentitels worden Engels ondertiteld.

 

De livestream is gratis. Klik op de link en je zit op de eerste rij. Voor de mensen die ons toch een financieel steuntje in de rug willen geven, kan dat via Geef.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programma vorig seizoen:

2018:

 

Zondag 21 oktober

15:00

Openingsconcert: “Calles de Noche”

Erica Roozendaal (accordeon)

Een concert voor piano en accordeon, een combinatie die je niet vaak hoort, is een wens die Daan al een tijd heeft. Het is een combinatie die zoveel verschillende klanken en kleuren oplevert dat dit een zeer intieme en bijzondere middag belooft.

Accordeonist Erica Roozendaal (1987) studeerde in Denemarken en Zweden en heeft met verschillende projecten door heel Europa gespeeld. Naast een liefde voor folk- en barokmuziek is heeft ze ook een grote interesse in nieuwe muziek en speeltechnieken.

Een sprookjesachtige opening van het nieuwe seizoen!

 

Zondag 11 november

15:00

Deborah Witteveen (saxofoon) en Robin de Zeeuw (contrabas)

Een Wonderlijk Trio

 

Deborah Witteveen (1995) en Robin de Zeeuw (1988) zijn al twee seizoenen graag geziene gasten bij Zolderkamertjesklassiek. Het prachtige en bezielde spel van beide musici raakt elke keer weer de juiste snaren (en kleppen). Dit concert wordt dan ook extra bijzonder door deze twee topmusici bij elkaar te plaatsen.

Robin over Zolderkamertjesklassiek:

“Het is elke keer weer een uitdaging om een mooi programma te bedenken met daarin de contrabas in de hoofdrol, met telkens een bijzondere middag als gevolg, waarbij het publiek iets te horen en zien krijgt wat ze niet snel ergens anders zullen meemaken. Dit jaar zal, met de toevoeging Deborah Witteveen op de saxofoon, het concert nog specialer worden en zullen er zeker weer nieuwe klanken worden vertoond!”

Deborah over Zolderkamertjesklassiek:

“Ik voel me zeer vereerd dat ik komend seizoen weer in Zolderkamertjesklassiek te horen ben samen met Daan van den Hurk en dit keer ook met Robin de Zeeuw. Het bioscoopzaaltje van PandP is voor mij de ideale plek voor een intiem concert. Door de ongedwongen sfeer tijdens de concerten, voel je dat je als musicus de ruimte krijgt om te experimenteren. De beelden op het bioscoopschermen versterken die magische muziekmomenten nog eens. 
Ik zie er weer naar uit, tot 11 november!”

Zondag 9 december

15:00

Hans van Heiningen (bariton): “Des Toten Dichters Liebe”

Ook Hans van Heiningen is een terugkerende gast van Zolderkamertjesklassiek. Zijn prachtige stem en de bijzondere verhalen die bij de stukken weet te vertellen maken zijn concerten zeer bijzonder. Als zeer veelzijdig zanger zingt hij van opera tot musical, maar bij Zolderkamertjesklassiek krijgt hij de kans zijn liefde voor het lied weer naar boven te laten komen. Dit jaar met prachtige liederen van o.m. Duparc en Liszt. Als hoogtepunt een zelden uitgevoerd stuk ‘Des Toten Dichters Liebe’ voor verteller en piano, geschreven door Moritz Jókai en muzikaal geïllustreerd door Franz Liszt. 

Wist u dat Daan en Hans elkaar al 15 jaar kennen en al net zo lang samen het podium delen?

 

 

2019:

 

Zaterdag 5 januari

19:30

Silent film met muziek

RICHARD WAGNER (1913) met originele muziek van Guiseppe Becce
met Maaike Peters (cello)
Guiseppe Becce als Richard Wagner

In samen werking met het Nederlands Silent Film Festival presenteert Zolderkamertjesklassiek ook dit jaar een stille film met klassieke muziek als onderwerp.

Vele festiviteiten zijn georganiseerd in 1913 om de 30e sterfdag van de grote componist Richard Wagner te eren. Eén van de initiatieven was het maken van een (stille) film over zijn leven en werk dat resulteerde in de ‘biopic’ RICHARD WAGNER. Eén probleem van de productie was dat de rechten op Wagner zijn muziek nog niet waren verlopen en dat zijn muziek dus niet gebruikt kon worden. Filmcomponist Guiseppe Becce (componist van vele muziek voor stomme film, en die tevens de hoofdrol van Wagner vertolkt) heeft daarom speciaal muziek samengesteld en geschreven in Wagner’s stijl om zo film toch te kunnen begeleiden. Deze zeldzame bladmuziek heeft de tand des tijds overleefd en is voor deze voorstelling gereconstrueerd door Daan van den Hurk en hij brengt de film en de oorspronkelijke muziek, samen met cellist Maaike Peters, tot leven op deze avond.

11, 12 en 13 januari

Nederlands Silent Film Festival

3 dagen gevuld met prachtige, ontroerende en hilarische silent films, allen begeleid met live muziek
Meer informatie: www.nsff.nl

 

De concertserie Zolderkamertjesklassiek wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondag 24 maart

15:00

Daan van den Hurk speelt Liszt: Album d’un Voyageur

De bijzondere verzameling stukken die samen de Album d’un Voyageur (Dagboek van een Reiziger) vormen zijn geschreven in de periode die de jonge Franz Liszt tot de gelukkigste van zijn leven benoemde. Hij had zijn grote liefde gevonden in barones Marie d’Agoult met wie hij samen naar Zwitserland afreisde om gerodddel over hun relatie te ontvluchten. Het was in deze jaren waarin zijn drie kinderen Blandine (aan wie één van de stukken is opgedragen), Cosima en Daniel werden geboren. Deze vroege stukken, die impressionistisch van karakter genoemd kunnen worden zijn gevuld met zijn liefde, zijn kinderen en het prachtige Zwitserland, waarvan de adembenemende natuur hem heeft betoverd. Kerkklokken uit de verte, bulderende watervallen, echoes in de bergen en alle natuurelementen klinken door in deze muziek, die Liszt jaren later zou omschrijven tot één van zijn meest beroemde werken voor piano: de Années de Peligrinage. Tijdens dit concert klinken de oorspronkelijke bladzijdes van dit bijzondere boek weer en worden de verhalen achter de stukken verteld.

 

Mis dit bijzondere concert niet!

 

 

 

 

Zondag 24 maart 19:30

Special event:

Max Linder in:

SEVEN YEARS BAD LUCK (1921)

Als Max (Max Linder) ’s ochtends, zijn roes ligt uit te slapen na zijn vrijgezellenfeest, schrikt hij wakker van een hard geluid. Zijn bediende John probeert hem er nog van te overtuigen dat de dienstmeid Mary slechts een zakdoekje heeft laten vallen. Het blijkt echter de spiegel te zijn die is gebroken. Zodra Max, nog halfdronken, zijn bed uit is gekomen, heeft Mary de scherven al opgeruimd en staat de kok klaar om Max zijn spiegelbeeld te spelen, totdat de nieuwe spiegel is gearriveerd. Na een prachtige balletachtige scène in de ‘spiegel’ breekt ook de nieuwe spiegel in stukken en is Max gedoemd tot zeven jaar ongeluk. Zijn verloofde verbreekt de relatie, nadat Max het huis op zijn kop heeft gezet, al meeswingend met een Hawaïaans liefdeslied, hij verlaat de stad, wordt beroofd, gezocht door de politie en nog veel meel ellende. Zal zijn geluk nog wederkeren?

Deze hilarische en tedere komedie wordt voorafgegaan door Buster Keaton’s korte meesterwerk THE HIGH SIGN, die tot één van de meest grappige en spectaculaire van zijn oeuvre behoort.

Beide films worden live begeleid door filmpianist Daan van den Hurk

Dit concert wordt georganiseerd door het Nederlands Silent Film Festival in samenwerking met Zolderkamertjesklassiek.

Bestel hier vast uw tickets

Dit concert is gratis toegankelijk voor iedereen met een sponsorticket voor het NSFF!

 

 

Zondag 28 april

15:00

Ravel, Prokofiev en meer

Ege Ataly (cello), Annemarie Hornes (viool)

Violist Annemarie van Prooijen, cellist Ege Ataly en pianist Daan van den Hurk bundelen de krachten om het Zolderkamertjesklassiek seizoen kleurrijk af te sluiten. Met onder meer Trio van Maurice Ravel en de Sonate voor Cello van Sergei Prokofiev.

Annemarie van Prooijen (1983) is een veelzijdig violiste. Zij speelt met veel passie klassieke muziek in kamermuziek en als solist. Met evenveel plezier speelt ze volksmuziek uit alle delen van Europa, maar met name de Balkan. Annemarie begon haar studie aan het conservatorium in Den Haag als meisje van negen en studeerde na een pauze van een aantal jaar met een masterdiploma af in Utrecht. Annemarie heeft een bloeiende lespraktijk in Den Haag en Gouda.

De uit Turkije afkomstige cellist Ege Ataly begon haar muzikale opleiding bij ouders, met componist als vader en muziekdocent als moeder. Ze studeerde aan het 9th September Conservatorium in Izmir en kwam daarna naar Nederland om haar studie hier te vervolgen. Ege speelt in vele ensembles met stijlen variërend van baroque tot hedendaags. Ze reist en werkt voornamelijk tussen Istanbul, Antalya, Stockholm en Den Haag.

Laat u betoveren door Russische en Franse muziek voor viool, cello en piano uit het begin van de vorige eeuw.

 

Zondag 28 april

19:00

The General (1927)

Op zondag 28 april 2019, aanvang: 19:00 uur, presenteert het NSFF het special event THE GENERAL. Deze avond staat volledig in het teken van de klassieker THE GENERAL (1927) van Buster Keaton. De film zal live muzikaal worden begeleid door Daan van den Hurk (piano) en Bart Soeters (bas).

THE GENERAL is een van de, zo niet dé bekendste film van Buster Keaton. Een klassieker met vele ingenieuze stunts, waaronder de beroemde scène waarin Keaton voorop de trein zit en al rijdend met een dwarsbalk een tweede dwarsbalk van de rails wipt. Een perfect voorbeeld van niet alleen de charme van silent film (want kom daar tegenwoordig nog maar om, stunts die níet rechtstreeks uit de computer komen), maar zeker ook de genialiteit en niet te vergeten durf om dit soort gevaarlijke kapriolen uit te halen.

Het verhaal is gebaseerd op het getuigenverslag van oud-soldaat William Pittenger, getiteld Daring and suffering: A history of the great railroad adventure. Hij begint zijn boek met: ‘The following work is a narration of facts. My only desire is to give a clear and connected record of what will ever be regarded as a most remarkable episode in the history of the Great Rebellion.’

Keaton besteedde veel zorg aan authenticiteit, en bracht de Amerikaanse burgeroorlog zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld. De locomotief in de beroemde scène waarin de brug explodeert en de locomotief naar beneden valt, schijnt nog steeds op de bodem van het ravijn te liggen.

THE GENERAL wordt algemeen beschouwd als meesterwerk, maar flopte destijds genadeloos. David Robinson: ‘De film is een perfecte balans tussen comedy en drama. De grappen staan volledig in dienst van het verhaal, en niet andersom.’

 

 

 

 

Pand P

Leenderweg 65, Eindhoven

 

logo pand p